Visa fråga/svar

 

Värme [19570]

Fråga:
Jag har läst kemisk termodynamik två gånger och begripit lika lite varje gång, så nu måste jag fråga. Då jag tvättat och tumlat har kanten på handdukarna format ett dragspel i flera lager. Ordningen med dessa lager måste vara större än med en skrynklig kant, alltså borde entropin vara lägre men så är det tydligen inte. Så, varför är det så? Fråga två. Om jag har två exakt lika plankor och borrar ett hål i dem, i den första är det exakt utmätt och i den andra slumpmässigt placerat.Skiljer det då i entropin mellan dem? Hälsningar Alf
/Alf N, Uppsala

Svar:
Se fråga 18902 för en mikroskopisk definition av entropi. Som synes måste man involvera energier på tillstånden för att kunna beräkna temperatur och entropi. Ditt exempel med skrynkliga handdukar och plankor är inte fysikaliska system där man kan tillämpa termodynamik.

Du har rätt i att man ibland tar vardagliga system som exempel för att förklara begreppet entropi som helt bygger på statistiska beräkningar. Om man t.ex. tappar en Ming-vas på stengolvet går den säkert sönder i många bitar. Om du plockar ut skärvorna och släpper dem igen skulle vasen i princip kunna reparera sig själv, men det är mycket osannolikt. Detta därför att det finns bara ett sätt att reparera den medan det finns nästan obegränsat många sätt att få ännu fler bitar.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.