Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [19555]

Fråga:
Om jag ritar strålgången för reflektion i en konkav spegel med föremålet utanför brännpunkten får jag till resultat att bilden blir verklig (kan fångas upp på en skärm) och uppochnervänd. Varför ser jag då en uppochnervänd bild (virtuell) när jag tittar i spegeln?
/Clas W, Tjörn

Svar:
Hej Clas! Mja, det är nog en hund begraven här!

Om föremålet är utanför brännpunkten får du mycket riktigt en reell och uppochnervänd bild (se Curved_mirror#Concave_mirrors , bild 3-5). Ögat kan bryta samman de divergerande strålarna från den reella och uppochnervända bilden. Man kan alltså, om föremålet är utanför brännpunkten, se en uppochnervänd bild av föremålet.

En normal konkav, sfärisk spegel som används t.ex. för makeup har emellertid en ganska stor krökningsradie R (minst en meter) och därmed stor fokallängd F=R/2. När du använder en sådan spegel är du normalt ganska nära spegelytan, dvs innanför brännpunkten. Då ser du, som visas i bilden nedan, en rättvänd, virtuell och förstorad bild.

Backa ut från spegeln och se vad som händer! Du får en alltmer förvrängd bild som till slut försvinner helt. Om du fortsätter att flytta föremålet utåt kommer du i stället att se den uppochnervända bilden.

Problemet är alltså att de olika avbildningarna förekommer på olika avstånd för föremålet: innanför (normal användning) och utanför brännpunkten.

Tack Clas för påpekandet att det urspungliga svaret var ofullständigt!



/Peter E

Nyckelord: spegel [10];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.