Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [19507]

Fråga:
Hej! Vi arbetar just nu med elektricitet i fyran. Denna vecka har vi pratat om och byggt olika slutna kretsar och lärt oss om hur ett batteri fungerar. Idag frågade en elev vad som händer med den ström, de elektroner, som är på väg runt i kretsen när man bryter kretsen. Finns de kvar i ledningarna eller vad händer? Kunde inte svara...
/Maria H, Bandhagens skola, Stockholm

Svar:
Maria! Efter en kort "bromssträcka" slutar elektronerna driva i ledningen. De har då bara en slumpmässig hastighet i alla riktningar, vilket innebär att ingen ström transporteras i en öppen krets.

Eftersom det (förutom i supraledare) alltid finns motstånd mot elektronernas drift så måste man alltid ha en potental (spänning) över en komponent om det skall gå en ström genom den.

Om man bryter kretsen på ett ställe kommer hela spänningskällans potential att ligga över brottet, som naturligtvis inte tillåter någon strömtransport. Om man i stället helt bryter kontakten med strömkällan (drar ut kontakten) så blir potentialen överallt i kretsen noll, och igen ingen ström.

Se fråga 13770 och 9549 för en diskussion om hur snabbt strömmen går. Observera att den slumpmässiga hastigheten hos elektronerna i en ledare är mycket hög (1600 km/s vid rumstemperatur) medan driften som skapar strömmen är mycket långsam (0.3 mm/s).

Hoppsan! Detta blev krångligare än jag avsåg! Hoppas du får ut något av det ändå. Sammanfattningsvis: elektronerna fortsätter att röra sig slumpmässigt (som molekyler i en gas) men driften i strömmens riktning försvinner när man bryter kretsen.
/Peter E

Nyckelord: elektrisk krets [7];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.