Visa fråga/svar

 

Värme [195]

Fråga:
Vi har en elektrisk äggkokare som bygger på principen att man häller på en viss mängd vatten som sedan får koka bort så att ångan därmed värmer upp äggen. Man kan välja på att få äggen SOFT/MEDIUM/HARD. SOFT kräver minst mängd vatten och HARD störst mängd vatten. Logiskt!

På varje område är det sedan graderat hur många ägg man vill koka. Vad som inte är logiskt är att jag skall hälla på mer vatten om jag vill ha ett ägg SOFT än om jag vill ha fem ägg SOFT. Ursäkta svengelskan... är min äggkokare felgraderad eller finns det någon fysikalisk förklaring?
/

Svar:
Från Åke Svenstam har vi fått följande svar:

Det var en intressant iakttagelse du har gjort. Jag förstår att du blev förvånad när du såg måttets gradering. Min förklaring till att det går åt mindre vatten att koka fem ägg jämfört med ett, är att vattnet endast är bärare av värmeenergi från värmeplattan till ägget. Om du har fem ägg hinner varje vattenmolekyl kondensera på ägget, droppa tillbaka till plattan och förångas igen i flera vändor innan den försvinner ut genom hålet. Äggens sammanlagda yta är större och sannolikheten blir därför större för vattenmolekylen att fastna på ett ägg.

Fundera: Vilken funktion vattnet har när du kokar ägg i en kastrull? Går det åt mera vatten för att koka flera ägg i samma kastrull?

Nyckelord: värmeöverföring/transport [46];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.