Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [19486]

Fråga:
Hej, varför är ofta en basisk oxid ett fast ämne och inte en gas?
/Stina P, kiruna

Svar:
Din fråga är utmärkt besvarad i svenska Wikipedia, Oxider :

På grund av grundämnenas elektronegativitet kan man se en principiell skillnad mellan å ena sidan oxider av metaller, å andra sidan oxider av icke-metaller (och vissa övergångsmetaller).

De förstnämnda bildar jonföreningar med syre som anjon (negativ jon), som i hög grad påminner om salter där anjonen kommer från en syra (enligt Arrhenius definition). De är fasta ämnen med hög smältpunkt och ger när de löses i vatten en basisk reaktion. De kallas därför även basiska oxider. En oxidjon har en negativ laddning på 2-. Därför har ska den ha motsvarande katjoner (positiva joner) för att föreningen ska bli neutral. Exempelvis består magnesiumoxid av lika många magnesiumjoner (med en laddning på 2+) och oxidjoner.

Icke-metalloxiderna hålls samman av kovalenta bindningar. Det bildar därför oftast små molekyler, som vid rumstemperatur utgör en gas eller vätska. När de löser sig i vatten får man en sur reaktion, varför de kallas sura oxider. En av de mest välkända icke-metalloxiderna är vatten, som är väteoxid.

Anledningen är alltså att metalloxider är polära (atomerna har positiv eller negativ laddning, de är joner) och påverkar därför alla omgivande atomer. Kovalenta bindningar påverkar bara en liten grupp atomer, viket gör dem mer flyktiga.
/Peter E

1 http://www.give2all.org/2/2012/01/vad-Ur-olika-typer-av-oxider.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.