Visa fråga/svar

 

Blandat [19384]

Fråga:
Hej! Jag har lite frågor angående rymdresor. Vad är de största svårigheterna med att till exempel göra så att en bemannad rymdfärja kan komma till månen?

Det måste vara ganska mycket fysik bakom rymdresor och det är det jag skulle vilja veta lite mer om. Detta är kanske en lite vakt formulerad fråga men hoppas att ni kan fördjupa mina kunspaker inom fysiken bakom rymdresor.
/Gustav L, Globala Gymnasiet, Hägersten

Svar:
Gustav! En mycket omfattande fråga, så vi får begränsa svaret. För det första finns det flera svar om olika aspekter på rymdfärder, se nedanstående länk rymdfärder.

För det första skulle man knappast använda en rymdfärja för att färdas hela vägen till månen från jordytan. Man skulle säkert utgå från en satellitbana runt jorden. Transporter till satellitbana är mycket väl etablerade.

Månfärder är tekniskt inte svåra - man klarade ju av det redan tidigt 1970-tal i 6 försök av totalt 7, se List_of_Apollo_missions . Största problemet är att finansiera en månfärd, för dyrt blir det.

Vad gäller frågan om fysik i rymdresor så finns en del om detta under nedanstående länk rymdfärder och i fråga 1827 . Se även rymddräkt .
/Peter E

Nyckelord: rymdfärder [23];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.