Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [19366]

Fråga:
Hej! Frågan gäller svarta kroppar. Definitionen av en svart kropp är att den absorberar all infallande elektromagnetisk strålning. Kroppar som själv är en ljuskälla, som solen eller en glödtråd, kan approximativt ses som en svart kropp. Är det så att dessa, likt ett hål i en låda, absoberar all infallande strålning? Eller är det något annat som gör att vi kan kalla dessa för svarta kroppar, som att de i allmänhet utsänder betydligt mer strålning än de själva blir bestrålade med? Tack!
/Jimmy R, VBU, Ludvika

Svar:
Solen är en bra approximation av en absolut svart kropp, så bortsett från absorptionslinjer strålar solen enligt Plancks strålningslag, se fråga 12397 . Observera att fördelningen av strålning endast beror av den absoluta temperaturen, därav namnet temperaturstrålning.

Man kan tycka att absorptionsförmågan inte borde vara relevant när man är intresserad av emission, men enligt Kirchhoffs strålningslag (fråga 9333 ) är spektrala absorptansen och spektrala emissiviteten lika. Maximal absorption ger alltså maximal emission av temperaturstrålning.
/Peter E

Nyckelord: temperaturstrålning [29];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.