Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [19357]

Fråga:
I en seriekoppling delas spänningen upp per motstånd. Min lärobok förklarar detta i stil med att spänningen varierar eftersom olika stora motstånd kräver olika mängd arbete. Det förstår jag.

Men i en parallellkoppling är spänningen densamma. Oavsett om det sitter olika stora motstånd i parallellkopplingen. Varför är det så?

Sen fattar jag inte heller varför motståndet blir mindre om de parallellkopplas. (jag förstår ju hur det bli på detta viset rent mattematiskt via U=RI men vad som händer rent fysiskt skulle jag gärna vilja veta)

Jag har verkligen försökt hitta ett svar i boken (ergo fysik) men det finns inga.
/Jonny a, Bäckäng, Borås

Svar:
Föreställ dig strömmen som trafik på motorvägen. Motstånden är sträckor där trafiken går i en fil. Det är klart att två sådana sträckor i följd (seriekoppling) orsakar mer fördröjning än en enfils-sträcka.

Parallellkoppling motsvarar en enfilig väg som över en sträcka blir tvåfilig. Motståndet blir mindre med två parallella filer.

Ledningarna till motstånden har ingen resistans (oändligt många filer vilket ger noll fördröjning av trafiken). Ändarna på motstånden har då samma potential, dvs spänningen över motstånden är densamma, se nedanstående figur.

Se även fråga 13729 .



/Peter E

Nyckelord: serie- och parallellkoppling [19];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.