Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [19277]

Fråga:
Jag har läst att klockorna på GPS-sateliterna går snabbare än normala klockor med 38 ms för att vara synkrona med klockorna här på Jorden trots sin hastighet. Men borde deras överhastighet inte variera över dygnet också om de skulle vara helt i synkronitet med våra klockor? Om de t.ex rör sig i ekvatorialplanet så kommer ju deras hastighet att ibland adderas och ibland subtraheras från Jordens banhastighet? Men samma sak gäller ju också för GPS-mottagaren på jordytan, fast i mindre grad.
/Sven G, Malmö

Svar:
Korrektionen för rörelse (speciella relativitetsteorin) är -7 mikrosekunder/dygn (inte ms) och för gravitationsfältet (allmänna relativitetsteorin) +45 mikrosekunder/dygn. Nettokorrektionen blir då +38 mikrosekunder per dygn. Korrektionen för gravitationsfältet är konstant (satelliterna går i cirkulära banor) medan den mindre för rörelse varierar. Eftersom banorna är kända är det lätt att korrigera för rörelsen och för jordens rotation.

Se fråga 14685 för en detaljerad diskussion av de relativistiska korrektionerna.

Figuren i fråga 18067 visar vilken imponerande precision man kan får med GPS-mätningar (några centimeters osäkerhet). Kurvan visar kontinentaldriften och en jordbävning i Italien.
/Peter E

Nyckelord: GPS [3];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7623 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-04-30 15:07:03.

 

**


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.