Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [19231]

Fråga:
Hej, jag ber er hjälpa mig med att förstå uträknandet av en uppgift. Vänta, oroa er inte, jag HAR redan räknat ut den. Problemet är att jag inte riktigt FÖRSTÅR vad jag har räknat eller logiken i mitt uträknande. Jag fick rätt svar men förstår inte hur, och efter en veckas grubblande nu så jag hoppas innerligt att ni kan hjälpa mig.

Så uppgiften är: "En oljetanker har rörelseenergin 18GJ. Om oljetankern sätter in full back blir bromskraften cirka 3 MN. Hur lång bromssträcka har fartyget?"

När jag räknade ut uppgiften räknade jag ut att oljetankens rörelseenergi sjunker med 18 GJ under bromssträckan och 18 GJ = 18 GNM. Sedan delade jag helt enkelt 18 GNM med 3MN och fick fram 6 km. Enligt facit var det rätt. Problemet är nu att jag inte riktigt förstår vad jag har räknat, när jag räknade ut uppgiften räknade jag mer det som kändes logiskt att räkna, utan att tänka på vad det riktigt var jag gjorde. I facit står bara svaret och inte hur man kommer fram till det. Så jag undrar om ni kan sprida lite ljus i mitt dilemma och förklara på ett steg-för-steg sätt hur man logiskt resonerar sig fram till hur man ska räkna ut uppgiften. Tack!
/Mátyás B, Tumba Gymnasium, Tullinge

Svar:
Mátyás! Det är ju bäst att veta vad man gör och varför!

Antag att bromssträckan är x m. Bromsarbetet är lika med rörelseenergin:

F*x = 3*103x [Nm] = 18*106 [Nm]

dvs

x = 6000 m
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7405 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-09 12:31:48.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.