Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [19153]

Fråga:
Hej, Vi får lära oss på fysiken att om man går en viss sträcka utför man ett lika stort arbete när man springer sträckan. Nu räknade vi visserligen med att personen inte accelererade upp. Men om personen nu skulle accelerera i båda fallen borde ju arbetet för den som springer vara större eftersom F = m * a personen som springer måste ha en större acceleration än när denne går. Då borde vi få en större kraft, därför accelerationen blir större. När vi då får en större kraft måste vi också få ett större arbete (W = F * S). Stämmer detta verkligen? Arbetet kan väl då vara större eller tänker jag helt fel? Tacksam för svar!
/Johanna L

Svar:
Låt oss börja med att bortse från acceleration, uppbromsning och friktion. Eftersom vi då rör oss med konstant hastighet har vi ingen kraft och därmed inget arbete. Tar vi med friktionen behövs normalt samma kraft oberoende av hastigheten, vilket betyder samma arbete.

Tar vi sedan hänsyn till accelerationen så är det korrekt att det kostar mer arbete att accelerera till en högre hastighet, men samma arbete kan i princip återvinnas vid uppbromsningen. Detta är naturligtvis inte möjligt i praktiken, så förlusten vid acceleration/uppbromsning blir större vid högre hastighet.
/Peter E

Nyckelord: friktion [53];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.