Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [19122]

Fråga:
Min fråga handlar om ljusets brytning i medier och om energins bevarande vid dessa fenomen. När ljuset passerar genom ett medium som inte är vinklat vinkelrätt mot ljuset så har jag uppfattat att det ändrar riktning inom mediet och sedan får sin ursprungliga riktning när det väl lämnar mediet igen (Då de två ytorna av mediet är parallella). Detta betyder att ljuset då har förflyttats i en riktning som inte är samma som ljusets rörelseriktning. Denna förflyttning måste väl kräva energi? Om den gör det, vart kommer energin ifrån? Om den kommer från mediet, skulle väldigt låga temperaturer på ett medium påverka brytningen av ljuset?
/Mårten W, Procivitas Privata Gymnasium, Helsingborg

Svar:
När ljus faller in snett mot en glasskiva kommer det som du säger att parellellförskjutas lite, se fråga 16457 . I spridningsprocessen måste energin och rörelsemängden bevaras. Eftersom massan hos glasskivan är mycket stor, blir ändringen i energi pga den till glasskivan överförda rörelsemängden helt försumbar (elektronerna som ljuset sprids emot är bundna till materialet). Man kan alltså anta att ljusspridningen kan ske utan någon ändring i energin hos fotonen.

För högre energier hos fotonen (gammastrålning med energi av storleksordningen MeV) sker spridningen mot enskilda elektroner som kan betraktas som fria, varför energin ändras väsentligt. Rekylfri spridning förekommer dock även för lågenergetisk gammastrålning, se stycket om mössbauereffekten i fråga 16989 .

Se även Refraction .
/Peter E

Nyckelord: ljusbrytning [26];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.