Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [18933]

Fråga:
Hej! Jag har en fråga om energi, rörelsemängd och impuls. Det är så att jag har utfört ett experiment där jag har trätt 5 studsbollar i olika storlekar på en stav där den största studsbollen sitter fast längst ner och den översta, minsta studsbollen sitter helt löst. Nu till frågan, när jag släpper staven lodrätt, med den största bollen neråt, åker den minsta bollen iväg när den träffar golvet. Hur kan detta förklaras och hur kan man teoretiskt beräkna hur högt bollen kommer färdas? I experimentet förutsätts det att det är en fullständigt elastisk stöt och att studskoefficienten är 1. Bollarna tillsammans med staven vägde 230g och den minsta bollen vägde 8.55 g.

Kan även tilläggas att beräkningar gjorts med energiprincipen och att resultaten blivit att om man släpper bollarna från 1 m, kommer den minsta bollen att flyga iväg 720 m. Detta låter inte rimligt så vore väldigt tacksam om jag kunde få svar.
/Dardan S, Bäckängsgymnasiet, Borås

Svar:
Se fråga 153 för fallet med två bollar, en lätt överst och en tung nederst. I det fallet flyger den lilla bollen 9 gånger fallhöjden. Om man lägger till bollar med lämplig vikt kan man säkert få en betydligt högre utgångshastighet hos den lätta bollen. I praktiken har man emellertid förluster (friktion, ej perfekt elasticitet), så resultatet blir nog betydligt mindre.
/Peter E

Nyckelord: elastisk stöt [12];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.