Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [18882]

Fråga:
Hej, jag går andra året på naturvetenskaps programmet. Jag har en fråga, finns det planer på att testa om Einsteins tvillingparadox stämmer. I teorin så skulle man kunna bygga en större accelerator som den som finns i Cern, en som skulle kunna skicka runt med hjälp av magnetism precis som i cern en "plåtburk" med en organism som har relativt låg livslängd. Sedan skulle man kunna accelerera så långsamt långsamt att g-krafterna inte på verkar organismen så mycket upp till näst intill ljusets hastighet. Hade organismen skulle man kunna jämföra om det faktiskt har skett en förändring i ålder mellan de två. Om organismen har färdats i ljusets hastighet tillräckligt länge. I teorin skulle man då bevisa om tvillingparadoxen stämmer eller ej. Skulle detta i teorin funka? Och finns det några planer på att i framtiden testa detta? tacksam för svar Ellen
/Ellen B, De la Gardiegymnasiet, Lidköping

Svar:
Hej Ellen! Att testa tvillingparadoxen med levande organismer ligger långt ifrån vad vi kan åstdkomma i dag - effekterna är alldeles för små för de hastigheter och avstånd vi kan åstadkomma. Vi får nöja oss med mycket exakta klockor, och lita på att tiden som en klocka mäter är samma som den tid får en organism att åldras, se Twin_paradox#The_equivalence_of_biological_aging_and_clock_time-keeping .

Man har utfört mycket noggranna mätningar med klockor och funnit att tidskillnaden är exakt den som den speciella relativitetsteorin förutsäger.

Se vidare nedanstående länk till andra svar om "tvillingparadoxen". Som synes är det ingen paradox även om vi kan tycka att resultatet är förvånande.

Se även Tvillingparadoxen , Hafele-Keating-experimentet , Twin_paradox (varning: mycket avancerad) och Hafele–Keating_experiment .
/Peter E

Nyckelord: tvillingparadoxen [5];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.