Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [18654]

Fråga:
Jag har tidigare frågat om energin i vattenfall (17697).

Men Peter E's svar på fråga 16454 i samma ämne (..."Bär du ner en hink går energin till att värma upp dina skosulor."...) gör mig förbryllad.

Antag att jag bär ett par hantlar, 2x5=10kg, uppför en trappa till en nivåskillnad på tio meter. Ganska jobbigt, jag får göra av med en del energi för att utföra detta och väl däruppe har hantlarnas lägesenergi ökat en del. (Förmodligen har även lägesenergin för min kroppsvikt förändrats, måhända svårare att beräkna med tanke på den energi som krävts för arbetet.) Nåväl, detta kan jag köpa. Rörelse- och värmeenergi har krävts för att bygga upp lägesenergi.

Men om jag nu går ner igen med samma hantlar, så minskar deras lägesenergi till sitt ursprungliga värde. Det är svårare att förstå? Slits skosulorna mera när jag går nedför trapporna? Det tror jag inte. Snarare tvärtom.
/Curt J, Huddinge

Svar:
Du refererar till 16454 och 17697 .

Om du skall kunna återvinna den potentiella energin måste det finnas en process som gör det. Vattnets rörelseenergi omvandlas till rörelse hos turbinen som driver en generator.

Din hanteltransport blir inget annat än lite nyttig motion. All rörelseenergi du vinner när du går nerför trappan förloras i form av friktionsvärme.

Jo, det är jobbigt att gå nerför en trappa också. Speciellt för knäna!
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.