Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [18507]

Fråga:
hej! vi gjorde en lab i skolan som var att man skulle bestämma tyngdacceleration med hjälp av en tempograf , där man fick en remsa med med 43 punkter och avståndet mellan två punkter är 0,01 s med hjälp av beräkningar kom jag fram till att tyngdacceleration är ungefär 9,3 m/s"2.

Men vad kan det finnas för felkällor? varför stämde resultatet och varför stämde inte? tack på förhand
/wisil w, malmö borgarskola, malmö

Svar:
Det relativa avvikelsen från det korrekta värdet blir (9.3-9.81)/9.81 = -0.05 = -5%. Det är inte alltför dåligt med tanke på att ni bara studerade fallrörelsen under 1 meter.

En möjlig systematisk felkälla är luftmotstånd. För att se hur mycket det kan betyda skulle du kunna studera hur olika material (trä, metall) faller. Är det stor skillnad så kan luftmotståndet vara ett problem. Övriga systematiska felkällor kan var fel i tidsangivelser (antagligen inte eftersom moderna instrument är mycket bra) eller längdmätningar.

Sedan har man även tillfälliga fel som du skulle kunna uppskatta genom att upprepa försöket flera gånger och beräkna spridningen i resultatet. En bra metod för ett mer tillförlitligt svar är att ta medelvärdet av flera mätningar.

Se vidare fråga 16589 .
/Peter E

Nyckelord: felberäkning [5];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.