Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [18336]

Fråga:
Hej! I min fysikbok står det: "Strålningen från ett radioaktivt ämne minskar till en fjärdedel på 40 min. Vilken är halveringstiden?"

Liknande fråga har ni besvarat, men svaret var inte bra förklarat, utan komplicerat med en massa tecken, utan förklaring alls. Jag går bara i högstadiet, så finns det ett lättare sätt att räkna ut detta? Jag tänkte att man först kan räkna ut själva tiden, och sedan halveringstiden, men inte ens det lyckas jag med. Meningen är att jag vill veta hur man kommer till själva svaret, inte bara svaret.
/Safira L, vårbergskolan, stockholm

Svar:
Hej Safira! Man har olika mått på radioaktivt sönderfall - halveringstid, medellivslängd och sönderfallskonstant - och det finns matematiska samband mellan dessa, se fråga 14703 och Halveringstid .

Det vanligaste måttet är halveringstid, som är den tid efter vilken hälften av en given mängd av ett radioaktivt grundämne har sönderfallit.

I ditt exempel återstår efter 40 minuter en fjärdedel. En fjärdedel är hälften av hälften så det motsvarar alltså två halveringstider. Halveringstiden är alltså 40/2=20 minuter.
/Peter E

Nyckelord: radioaktivt sönderfall [37];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7608 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-12-30 11:35:49.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.