Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [18266]

Fråga:
En fråga som jag har stört mig på utan att få svar. Hoppas nu att du kan lägga in några visdomsord för att lätta mitt sargade sinne. Det gäller ljushastigheten och hur det påverkas när det färdas ute i rymden. Jag har hört att ljusets hastighet är relativ men hur är det möjligt? Om ljuset färdades i ett "perfekt" vakuum så borde det bara ta tid för ljuset när det färdas i materia. Alltså inte ta någon tid i det perfekta vakuumet. Vad jag har fått höra så består väl det vakuumet i rymden av väldigt glest isärdragna väteatomer?Till min egentliga fråga; färdas inte ljuset snabbare ute i rymden (där det INTE är ett perfekt vakuum) än när det färdas i jordens atmosfär. Om inte. Hur vet man det?
/Eddie S, John bauer, Jönköping

Svar:
Ljusets hastighet i vakuum är c (se fråga 13218 ) oberoende av källans och mottagarens hastighet. I ett medium med brytningsindex n är hastigheten v=c/n. Detta är i själva verket definitionen av brytningsindex.

Brytningsindex ger brytningsindex för några material. Bland annat ser man att luft har n=1.00029. Ljushastigheten i luft är alltså lite mindre än c. Densiteten i rymden är så låg att den kan betraktas som vakuum.

Man mäter brytningsindex direkt genom att mäta ljusbrytning, se Refractive_index#Refractive_index_measurement .
/Peter E

Nyckelord: ljushastigheten [24];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.