Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [18162]

Fråga:
Hej!

Jag har funderat mkt kring fråga 417 och undrar om det är kapillärkraften som håller vätskan kvar i ett sugrör om du håller fingret för ena änden eller om det är lufttrycket?

Tacksam för svar då vi hade en mkt intressant o pedagogisk lektion när dessa frågor dök upp.
/Robert R, Ängdlala skolor, Höllviken

Svar:
Du refererar till fråga 417 . Svaret där är ofullständigt och behandlar ett något annorlunda problem, men hänvisar till ett mer detaljerat svar om kapillärkraften, fråga 596 .

Det dominerande för problemet du beskriver är lufttrycket, kapillärkraften är försumbar. Det kan du se på flera olika sätt

* Ta bort fingret. Vattenpelaren försvinner. Det kan alltså inte vara kapillärkraften som håller den uppe eftersom denna inte rimligtvis påverkas av ditt finger utan är en växelverkan mellan stråets insida och vattnet.

* Hur skulle det fungera med kvicksilver (utför inte detta i praktiken eftersom kvicksilver är mycket miljöfarligt)? Eftersom kvicksilver inte väter glas så skulle kapillärkraften vara riktad nedåt. Men du kan få en kvicksilverpelare på upp till 750 mm om området längs upp är lufttomt.

* Testa med olika tjocklek på sugrören. Om det var kapillärkraften skulle tunna rör ge högre vattenpelare. I själva verket är vattenpelarens höjd oberoende av sugrörets diameter.

En vattenpelare kan vara maximalt c:a 10 m eftersom detta motsvarar atmosfärens normaltryck (rgh = 1000*9.81*10 = 105 Pa).

Som överkurs (närmast för gymnasiet) kan ni studera det mycket kontroversiella problemet hur mycket höga träd transporterar vatten upp till toppen: 10672 , 16001 och 16040 .
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.