Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [18095]

Fråga:
Hej!

Såhär långt är jag med: I en stjärna sker fusion som smälter samman protoner till tyngre ämnen. I vår sol sker fusionen mellan väte och helium. Allt eftersom de lättare ämnena försvinner ökar trycket i stjärnans centrum vilket ger en ökad temperatur som i sin tur startar nya fusionsprocesser som tillåter tyngre ämnen att bildas. Jag har sett flera program (t.ex. Wonders of the solar system, Wonders of the universe) där man säger att då järn bildats i en stjärna kommer gravitationen inte längre orka stå emot det enorma trycket ut vilket skapar en supernova. Det ska tydligen ske rätt snabbt efter att järnfusionen startat.

Detta vill jag gärna ha klarhet i: 1. I vår sol finns redan järn, i liten mängd. Är det ifrån solsystemets början då stoffmolnet drog ihop sig? 2. Är järnet i form av plasma? 3. Finns järnet i kärnan av solen? 4. Vad är det som gör att den, förhållandevis stora kärnan inte råkar ut för en partikel och bildar ett tyngre ämne?

Mvh Petri
/Petri M, Mariefreds skola, Mariefred

Svar:
Petri!

1 Järnet fanns från början. Det är först på senare stadier som fusion till järn förekommer och då i något tyngre stjärnor än solen.

2 Ja, även på solens yta är temperaturen så hög att atomerna är delvis joniserade.

3 Nej, det är jämnt utspritt.

4 Temperaturen är inte tillräckligt hög för att åstadkomma fusion i tyngre kärnor.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.