Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17994]

Fråga:
Har tillsammans med elever undersökt om det stämmer att bilens fjärrkontroll får längre räckvidd om man håller den mot huvudet och det verkar ju faktiskt så. Varför blir det så? Har sökt runt på nätet och diverse "experter" har lite olika förklaringar. T ex -att vattnet i kroppen är ledande och att vi därför fungerar som jordledare. -resonans i huvudet pga av en våglängd på ca 70 cm, - radiovågorna studsar mot skallbenet m m. Vore tacksam för ett svar.
/Roger A, GKC, Gnosjö

Svar:
Det är svårt att säga exakt vad det beror på. Radiovågor påverkas ju definitivt av kroppen. En transistorradio (om de fortfarande finns ) kan ha varierande mottagning beroende på var en person står. Anledningen är förstås att elektromagnetiska vågor påverkas av föremål som leder elektrisk ström.

Jag har vid tre tillfällen på en och samma plats råkat ut för att den elektroniska nyckeln till bilen inte fungerade. Jag kunde öppna först när jag var ända framme. Jag trodde naturligtvis till att börja med att det var något fel på nyckeln. Tills jag läste om att vissa trådlösa nätverk kan "störa ut" signalen från nyckeln.

Tjuvar påstås ha tillgång till apparater som styr ut nyckelsignalen. Så om du inte är uppmärksam när du låser bilen på shoppingcentrets parkering kommer du kanske tillbaka till en tom, olåst bil!

Länk 1 nedan innehåller en del om sändaren men mest om säkerhet.
/Peter E

1 http://auto.howstuffworks.com/remote-entry.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.