Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17988]

Fråga:
Sedan jag var barn och uppvuxen i Jönköping har jag hört att åsknedslag behöver man inte oroa sig särskilt mycket för, eftersom blixten söker sig till Vättern. Nu arbetar jag som lärare i Hjo och vill kunna förklara för eleverna vad som händer. Jag har aldrig sett ett blixtnedslag, blir det en jättekaskad av vatten där den slår ner, sprids elektriciteten längs med ytan eller går blixten rakt ner i sjöbotten? Hälsningar Maj A
/Maj A, Guldkroksskolan, Hjo

Svar:
Maj! Kunskapen om blixtar är ganska begränsad eftersom de är svåra att studera under ordnade former. Min kunskap är ytterligare en begränsning. Låt oss börja med nedanstående bild från länk 1. Den visar en blixt som slår ner i vatten. Lägg märke till de små blixtarna som skapas nära nedslagspunkten. (Gå till originalet och klicka på bilden så kommer en version i stor skala som visar mini-blixtarna bättre.)

Länk 2 ger lite information om blixtnedslag i vatten. Jag tror inte att sannolikheten för blixtnedslag är väsentligt annorlunda i vatten eller på land. Speciellt om det regnat så att marken är våt och eftersom vattenytan ligger lågt har t.ex. ett högt träd har ökad risk att bli träffat.

Vad som händer i vattnet vet man helt enkelt inte, men den lysande blixten, som är en varm plasma (joniserad gas), försvinner och strömmen leds i vattnet (antagligen som ett halvklot, dvs lika i alla riktningar nedåt). Antagligen är det ett ganska litet område som påverkas starkt, annars skulle man se massor av död fisk efter ett åskväder. Vad som är helt klart är att man skall inte simma eller var ute i en liten båt när det åskar. Inomhus eller i en bil (stålbur) är säkrast. Stå inte under träd, och spelar du golf så använd de korta klubborna (nej, jag skojar, du skall naturligtvis snarast bege dig till klubbhuset för en fika)!



/Peter E

1 http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=01&month=06&year=2009
2 http://scuba-doc.com/lightdive.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.