Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [17913]

Fråga:
Hej! Vid radioaktivt sönderfall erhålls energi, som ju värmer upp vattnet i kärnreaktorerna; vi säger att "det frigörs energi som värmer vatten i reaktorn". I vilken form uppenbarar den sig: Är det rörelseenergi hos restpartiklarna, som genom studsar mot andra partiklar får dessa att röra sig fortare(blir hetare) eller är det gammastrålningen som på något vis värmer materian/får den att röra sig fortare? Kort fråga: Hur manifesterar sig energin vid ett kärnsönderfall och hur får vi tag på den?
/Thomas Å, Knivsta

Svar:
Den största delen av de drygt 200 MeV (fråga 14847 ) som varje fission frigör går till rörelseenergi hos fissionsfragmenten. Resten går till beta- och gammastrålning.

En liten del av betasönderfallsenergin går till neutrinos som är förlorade energimässigt.

Det sänds även ut några MeV gammastrålning vid fissionsprocessen ("prompt gammas", till skilldad från fördröjda gamma vid betasönderfallet). Denna process konkurrerar med utsändning av neutroner, se länk 1.

Fissionsfragmenten och strålning bromsas upp av omgivande material som kyls, normalt med vatten. Det varma vattnet (eller ångan) används i turbiner som driver generatorer.
/Peter E

Nyckelord: fission [15];

1 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306454900000396

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.