Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [17863]

Fråga:
Vi har designat PET flaskor och nu ska vi skjuta dem. Vattnet som finns i flaskan kommer att bubbla när vi tillsätter luft. Vi använder en kompressor. Mängden har betydelse för hur högt den flyger. Eller? Förutom att det inte får vara för tungt.Men vattnet måste väl ha en annan funktion också? För den flyger bättre med en viss mängd vatten i.
/Yvonne E, Ala skola, Söråker

Svar:
Yvonne! Ja, det finns en optimal mängd vatten med givet övertryck hos luften. Detta är uppenbart eftersom gränsfallen inget vatten och bara vatten ger minimal effekt. Det man vill åstadkomma är att så mycket vatten kastas ut så snabbt som möjligt. Det är inte lätt att räkna ut vad som är optimalt, så man får göra som vanligt med flygande föremål: testa. Mät alltså hu långt flaskan flyger som funktion av mängden vatten. Övertrycket i flaskan skall vara detsamma oavsett mängden vatten. Jag gissar att det optimala värdet är ungefär hälften vatten.

För mer om vattenraketer se Water_rocket . Länk 1 innehåller mycket information och bra simulatorer på olika nivåer (från NASA).
/Peter E

Nyckelord: raketmotor [8];

1 http://exploration.grc.nasa.gov/education/rocket/BottleRocket/sim.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.