Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [17713]

Fråga:
Hej! Jag har två frågor om galaxer och månar.

1. Om en måne snurrar runt en planet, som snurrar runt en stjärna, som snurrar runt galaxens mitt, borde ju galaxens mitt snurra runt något annat, eller? Gör den det eller inte?

2. Kan en måne ha en egen måne?
/Gabriel S, Ängskolan, Luleå

Svar:
Gabriel!

1 För att ett objekt skall "snurra" (gå runt ett annat objekt i en rund eller avlång bana) krävs en centralkropp som dominerar genom sin tyngdkraft. Detta finns upp till rörelsen inom galaxen. Galaxer förekommer ofta i hopar (vår galax tillhör en liten hop som kallas den lokala gruppen), och rör sig i mer komplicerade banor. Se fråga 16776 för jordens ganska komplicerade rörelse.

2 Ja, det är fullt möjligt och det finns möjligen ett exempel, se Natural_satellite#Satellites_of_satellites . Det är saturnusmånen Rhea som kanske har en tunn ring bestående av en massa små månar.

Det finns flera exempel på artificiella månar till månar, t.ex. vid apolloprojektet då farkosten först sattes i en låg bana runt månen.

Problemet med månar till månar är att för att banan skall vara stabil måste den lilla månen gå i en bana mycket nära den stora månen. Detta eftersom de flesta månar är mycket små i förhållande till sin planet. Jorden-månen är i detta sammanhang ett ovanligt par - månen har en massa på 1/81 av jordens vilket är mycket.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.