Visa fråga/svar

 

Blandat [17671]

Fråga:
När man andas en kall dag bildas det en gas när man andas. Vad beror detta på och hur kallt ska de vara för att de ska bildas gas när man andas?
/Björn N, gökstensskolan, Torshälla

Svar:
Björn! Det som sker vid andning är att en del av syret i luften tas upp i blodet av de röda blodkropparna och koldioxid (som är en restprodukt vid metabolismen, se fråga 14114 ) avges och kommer ut med utandningsluften. Eftersom syre och koldioxid är färglösa gaser, så ser man inget av detta.

Det man ser på utandningsluften när det är kallt ute är att vatten kondenseras till dimma. Anledningen är att utandningsluften även innehåller mer vattenånga än inandningsluften eftersom den värms upp i lungorna och eftersom varm luft kan innehålla mer vatten i gasform än kall luft. Så när utandningsluften kyls ner till omgivningens temperatur innehåller den mer vattenånga än luften kan bära, så en del av vattenångan kondenseras till små vattendroppar (dimma). Vatten som kondenseras på en fast yta (t.ex. en kall spegel) kallas för imma. Man kan inte säga exakt vid vilken temperatur detta sker (daggpunkten beror av hur mycket vattenånga som finns i luften), men erfarenheten säger nedåt fryspunkten.

Se även Luftfuktighet#Daggpunkt och fråga 1632 .
/Peter E

Nyckelord: daggpunkten [2];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.