Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17618]

Fråga:
Hej! Jag heter Sara, jag är 16 år och är från Höllviken. Jag går i nian och det här är den sista terminen för mig att få bra betyg i teknik.

Just nu håller vi i klassen på med att göra ett trådspel. Och ja, jag har läst de föregående svaren du gett om trådspel. Men jag har en annan fråga!

I trådspelet ingår bland annat komponenterna: två transistorer, en resistor, en kondensator. Och min fråga är: HUR FUNGERAR DE I KRETSEN OCH VARFÖR FINNS DE DÄR?

Jag VET vad de olika grejerna har för funktioner (tillexempel att transistorn fungerar som en backventil, alltså en konstruering som släpper fram strömmen åt ena håller men inte åt det andra. )men hur går strömmen i vårt trådspel, och hur används transistorn då? Vad har transistorn, resistorn och kondensatorn för uppgifter I MITT TRÅDSPEL? Jag vill inte veta hur de ska kopplas utan bara konkret, hur de fungerar i mitt trådspel, hur strömmen går via dem och vad som HÄNDER!!!!

Du måste hjälpa mig! Jag känner verkligen att jag inte har någon aning alls!
/Sara M, Ängdala, Höllviken

Svar:
Hej Sara i Höllviken! Jag har heller ingen aning vad man skall ha transistorer till! Man kan få full funktionalitet med ett par trådar, ett batteri och en lampa. Se beskrivningen i länk 1 i fråga 16694 .
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.