Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17613]

Fråga:
Hej, jag har en fråga gällande aktiv o reaktiv effekt. Om jag har en sladd utdragen o rak. På 22ohm. Då får jag en aktiv effekt i detta på 2200 W. Om jag nu rullar ihop den till en spole. Har jag fortfarande samma resistans i spolen. Men kommer få en reaktans också. Alltså motståndet ökar. Och då kommer strömmen och minska. Vad för sorts energi ar den reaktiva effekten. Blir den värme också? Som i motståndet i sladden. Och det brukar ju stå på sladdvindor att man ska dra ut sladden vid max belsatning. Varför då? Är den ihoprullad begänsas ju strömmen om den är ihoprullad. Så då kommer ju inte säkringen och gå. Men om jag drar ut sladden så blir motståndet mindre och strömmen högre och säkringen går. Visa gärna med en ritning. Först med bara motstånd=utdragen sladd, och ihoprullad=motstånd och reaktans. Tacksam för svar.
/Roger A, Bromölla

Svar:
Roger! Det är en del felaktigheter i ditt resonemang. För det första så kör du normalt inte utan extern belastning. Resistansen (och reaktansen, se 12160 ) i kabeln är normalt försumbar. Det är alltså den externa belastningen som bestämmer strömmen.

Annars är det korrekt att en reaktans (spole) ger en fasförskjutning mellan spänning och ström, viket ger en lägre effekt. En del av denna kan bli till värme, till exempel genom virvelströmmar i en järnkärna. Den viktigaste effekten är emellertid att reaktansen ökar den totala impedansen (motståndet) i kretsen vilket medför att strömmen i fas med spänningen blir mindre. Det är helt analogt med att effekten minskar om du kopplar in en belastning med högre resistans eftersom effekten P ges av:

P = U*I = U2/R.

Med högre motstånd tar du alltså mindre effekt från kraftverket. Extremfallet är effekten noll när du brutit strömmen (oändlig resistans).

Anledningen till att du alltid skall dra ut sladden ur sladdvindan har inget med reaktans att göra. Strömmen genom kabeln ger en uppvärmning. Om kabeln är ihopvindad är kylningen mycket ineffektiv. Kabeln kyls mycket bättre när den är fri. Detta är mycket viktigt när man drar hög ström, till exempel när man laddar en elbil, men även en dammsugare kan bli alltför varm om sladden inte dras ut. Se länk 1.

Se även Reaktans .
/Peter E

Nyckelord: impedans [3]; elsäkerhet [18];

1 http://www.folkbladet.nu/267842/sladdvinda-orsakade-brand

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.