Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17605]

Fråga:
Hej! Såg att ni besvarar fysikfrågor! Ni kanske kan hjälpa mig. Jag mikrade frysta köttbullar härom dagen och de började blixtra i mikron. Jag trodde att det bara var metall som slog gnistor på grund av olika potentialer i ytorna. Googlade lite och hittade även att frysta hallon kunde blixtra och då angavs kärnornas struktur som skäl. Nu var ju det ett rätt torftigt beskrivet skäl, men ändå. Jag skickade in ett klagomål till det företag som gjort köttbullarna och fick nedanstående svar.

Jag tycker att denna beskrivning låter konstig. Kan ni säga om detta stämmer eller ej att avståndet mellan köttbullarna kan framkalla elektriska urladdningar? En köttbulle är väl inget ledande material? Tack på förhand!

"Uppvärmning av mikrovågor framkallas av att molekyler i livsmedlet vibrerar mot varandra. Denna friktion gör att värme uppstår och att maten kan värmas. I ditt fall med köttbullarna så finns de väldigt få molekyler som kan vibrera eftersom dessa molekyler är i fruset tillstånd. Mikrovågorna har också en våglängd. När köttbullarna ligger på en tallrik så kan avståndet mellan köttbullarna framkalla elektriska urladdningar. Detta kan hända med vissa livsmedel.

Detta är ett helt naturligt fenomen framkallat av mikrovågorna."


/Li L, Uppsala

Svar:
Li! Beskrivingen från köttbullsfabriken är inte så dålig. Jag skulle inte använda begreppet friktion utan säga att mikrovågorna påverkar dipolerna i vattenmolekylerna så de vibrerar mer och mer. Vibrationerna orsakar kollisioner som värmer upp resten av maten.

Det finns dokumenterat att även annat än metall kan osaka gnistor och urladdningar. En nedsmutsad (kolbeläggningar) mikro kan t.ex. ge gnistor oavsett vad den innehåller. Vad gäller de frysta hallonen är det säkert gnistor som uppkommer genom överslag mellan områden med olika laddning. Hallon, liksom köttbullar, innehåller ju joner, så laddning kan transporteras.

Anledningen till att just köttbullar och hallon tycks "drabbas" av effekten är att de är naturligt uppdelade i lagom stora isolerade enheter av samma storleksordning som våglängden hos mikrovågsstrålningen (några cm). Att hallon skulle vara mer utsatta än bär av liknande storlek är inte klart (se nedanstående länkar). Om det vore så skulle det kunna bero på att hallonen består av ett antal små kulor. Dessa har mindre krökningsradie, vilket gör att överslag sker lättare. Överslag sker ju ofta i spetsar.

Eftersom mikrovågorna inte absoberas särskilt bra av frusna vattenmolekyler (men mycket bra av de rörliga i flytande vatten) bör man undvika att köra med full effekt när man tinar. Det utvecklade effekten i mikrovågsstålningen måste ha någonstans att ta vägen, annars är det risk för överslag. Man bör alltså inte köra på maxeffekt. Ett alternativ är att tillsätta lite vatten.

Är överslagen farliga? Ja, om man har något brännbart i mikron (t.ex. ett hushållspapper) kan detta fatta eld eftersom gnistorna är mycket varma. Alltså ingen bra idé!

Se även http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/kavlinge/halla-kavlinge/blixtrande-hallon--ett-fall-for-en-fysiker/
/Peter E

Nyckelord: mikrovågsugn [25];

1 https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20130526045448AABbhNf
2 http://ricks-rambles.blogspot.se/2007/07/raspberrymicrowave-sparks.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.