Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [17549]

Fråga:
Hej! jag läser om Akustik just nu och har två frågor som jag inte riktigt förstår, fråga ett: En speciell ton har frekvensen 440Hz . Vilken är våglängden för tonen? fråga två: Varför måste en kyrkklocka och dess kläpp ha olika egenfrekvens? jag behöver verkligen hjälp!
/Bahar A, Adolfsbergsskolan, Örebro

Svar:
Bahar! En mycket enkel och en svår fråga.

För alla vågrörelser finns det ett samband mellan frekvensen f, våglängden l och utbredningshastigheten v:

f l = v

Våglängden ges alltså med ljudhastigheten 340 m/s av

l = v/f = 340/440 = 0.77 m

Klockan och kläppen har olika egenfrekvens eftersom de är olika utformade och av olika storlek. I klockan får man en vibration med en viss frekvens (resonans) som bestäms av diametern hos nederdelen av klockan. Klockan vibrerar länge eftersom det finns en naturlig svängningsmode. För kläppen däremot finns inte samma möjlighet att sätta upp en svängning - då tyngdpunkten måste vara still har kläppen färre möjligheter än klockan eftersom klockan är ihålig men kläppen solid. Den höga anslagstonen som kommer från kläppen och klockan dör snabbt ut och det återstår för en välgjord klocka endast några harmoniska toner från klockan. Pröva med att slå på en hammare på kläppen, så skall du se att den ger ifrån sig höga frekvenser som snabbt dör bort eftersom den är liten och solid.

Länk 1 innehåller mer än vad du någonsin vill veta om kyrkklockor. Se även Kyrkklocka (för ovanlighets skull är den svenska artikeln bättre än den engelska)./Peter E

Nyckelord: resonans [5];

1 http://www.hibberts.co.uk/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7500 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2020-07-01 16:30:17.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.