Visa fråga/svar

 

Värme [17538]

Fråga:
Hej!

Jag bor i en bostadsrättsförening och vi debatterar hur vi bäst skall kunna spara energi genom att isolera väl valda delar av huset.

Att tilläggsisolera vindarna känns logiskt eftersom värme stiger uppåt, men hur är det med våra trapphus? Vi har enkelglas i både fönster och entredörrar i trapphusen. Huset är byggt på 50-talet, vi har vattenburen uppvärmning via fjärrvärme med värmeväxlare. Ingen mekanisk ventilation utan sk. självdrag.

Sedan undrar jag också hur viktig cirkulationhastigheten/flödet i värmesystemet är för effektiviteten till lägenheternas element?

Tack för alla extremt intressanta förklaringar, här kan man spendera timmar märker jag...

mvh /Clas
/Clas P

Svar:
Clas! Det blir ett rent fysiksvar - energikonsulter kan tänkas ha ett bredare perspektiv.

Var du skall tilläggsisolera beror på omständigheterna. Att värmen går uppåt genom taket har ingen betydelse - det är bara om man kan få konvektion som det gör någon skillnad. Konvektion kan naturligtvis bara förekomma i en gas eller en vätska.

Värmeförlusten/ytenhet är proportionell mot mot värmeledningsförmågan k och temperaturskillnaden (Tinne-Tute):

P/A = k*(Tinne-Tute)/L (W/m2)

dä L är tjockleken på isolationen och k är värmeledningsförmågan (en materialkonstant som alltså skall vara så liten som möjligt). Sedan måste man även ta hänsyn till värmeövergången luft-isolation. När det gäller t.ex. dubbla fönster så är det inte glaset som gör nytta (glas leder värme relativt bra) utan luftgapet mellan rutorna. Det är inte självklart att man isolerar taket - man kan i stället isolera golvet på vinden, och låta vinden bli kall.

Det är klart att flödet i värmesystemet måste var tillräckligt så att inte vattnet blir kallt innan det når elementen. Mät inkommande vattentemperatur och temperaturen i elementen för att få en uppfattning om förlusterna.
/Peter E

Nyckelord: värmeöverföring/transport [46];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7623 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-04-30 15:07:03.

 

**


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.