Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [17255]

Fråga:
Jag undrar om hur och var används sveptunnelmikroskopi i dagens samhälle? Vilka industriområden eller vilken bransch som får främst nytta av den förutom forskning?
/Sofia H, Karlstads universitet, Karlstad

Svar:
Sofia! Det är fortfarande ett ganska nytt instrument (se länkar i fråga 17235 ), så det används mest i forskning än så länge.

I industrin är det stora företag som IBM som använder det mycket, dock fortfarande i forskningssyfte. Det är ett långsamt och tidskrävande instrument, därför inte så mycket industriellt ännu men det kommer nog så småningom. Stora företag som har forskning och utveckling kan bli beroende av STM på längre sikt, speciellt nu med nanoteknikens framgång!

Det kommer säkert att användas vid tillverkning av nanostrukturer (t.ex. nanoelektronik) dels för att kontrollera strukturen men även för att med den spetsiga proben fytta enskilda atomer till där man vill ha dem.

Bilden nedan är en STM-bild av en Si-kristall. Se Sveptunnelmikroskop , Scanning_tunneling_microscope och nedanstående länkar för mer om sveptunnelmikroskopi (STM). Tack Lassana O för info om STM!/Peter E

Nyckelord: nanoteknik [6];

1 http://www.nanoscience.com/education/STM.html
2 http://ase.tufts.edu/chemistry/sykes/group%20meetings/Meeting1/STM.ppt

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.