Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17224]

Fråga:
hej! jag undrar hur en eltandborste är uppbyggd? hur går tillverkningen till? ska jag slänga den på soptippen om den går sönder? vilken påverkan har den på samhället och naturen? tack på förhand!
/Melina m

Svar:
Melina! En elektrisk tandborste består av en borste (vibrerande och/eller vibrerande och ett handtag som innehåller ett batteri och en motor. De flesta eltandborstar har laddningsbara batterier. Ström till laddningen överförs magnetiskt för att man skall slippa elektriska kontakter i det våta badrumsmiljön. Se fråga 12200 och 7562 för mer om detta.

I länk 1 finns en bra beskrivning och en bild på de olika delarna en eltandborste består av. För att få en fram-och-tillbakarörelse använder man sig av en roterande skiva med en excentriskt (ej i mitten) monterad axel.

Tillverkningsprocessen är såvitt vi förstår inte annorlunda andra elektriska apparater. Nej, du skall inte kasta bort den i soporna! Eftersom batterier och elektronik ofta innehåller farliga eller värdefulla ämnen skall du lämna eltandborsten i elektronikskrotavdelningen på en återvinningscentral. Påverkan på samhället och naturen kan du säkert fundera på själv.

Se vidare Electric_toothbrush . Toothbrush ger en kort historik för tandborstning.
/Peter E

Nyckelord: *miljöpåverkan [14];

1 http://www.explainthatstuff.com/electrictoothbrush.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.