Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [17193]

Fråga:
Hej! Jag har en fråga som jag frågat mina fysiklärare om, de båda har olika teorier, och jag en annan. frågan är, förklara hur en fotboll kan färdas i en böjd bana genom att man skruvar bollen, hur går det till? min teori är att luften går, som på en flygplansvinge, snabbare på ena sidan bollen, men det håll den starka kraften verkar åt är inte det håll bollen böjer av i den böjda färdbanan? tacksam för ett fullständigt svar som kan rätta oss alla :)
/John P, Bromangymnasiet, Hudiksvall

Svar:
John! Snurrande bollar och flygplansvingar är klassiska frågor som vi får gång på gång. Anledningen är säkert att aerodynamik är ett komplicerat problem som inte kan beskrivas exakt. Ett annat skäl är att det finns många felaktiga förklaringar på marknaden.

Bara det faktum att man har mer än en förklaring för ett fysikaliskt fenomen behöver inte betyda att alla utom en är fel. Man kan ofta beskriva ett fysikaliskt fenomen på olika sätt med lite olika utgångspunkter och antaganden. Varje sätt kan då anses beskriva fenomenet, men med de begränsningar som antagandena implicerar. Det faktum att Einstein införde fotoner betyder inte att Maxwells ekvationer är utan värde för att beskriva elektromagnetisk strålning!

Vad gäller din fråga finns en lättförståelig (förhoppningsvis) förklaring i fråga 754 .
/Peter E

Nyckelord: skruvad boll [9];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7407 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-16 16:28:34.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.