Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17179]

Fråga:
Hejsan! Jag har en fråga som jag har fastnat på och är jättetacksam för hjälp! :)

En ficklampa har två ficklampsbatterier, en glödlampa, strömbrytare, hölje och en reflektor. Spänningen på batterierna är 165V var då de är obelastade. Glödlampan är märkt med 28V och effekten 12W (då spänningen över lampan är 28V). När batterierna är i ficklampan och lampan är tänd visar det sig att spänningen är 28V över lampan. a) Räkna ut batteriernas inre resistans. b) Räkna ut effektutvecklingen i ett batteri. c) Beräkna strömmen i kretsen.

Vet inte hur jag ska tänka.
/Maria K

Svar:
Maria! Det måste var något fel i dina uppgifter. 165V hos ett batteri är orimligt! Och varför ha ett 165V batteri om lampan skall ha 28V! Det går naturligtvis att räkna ut ett värde på inre resistansen, men det kommer att visa sig att nästan hela effekten kommer att gå till att värma upp batteriet.

Ett tips till: att vi överhuvud taget svarar på denna anonyma fråga är ett undantag. Ju fler uppgifter om er själva och ju mer realistiska förutsättningarna för frågan är desto större chans till svar. Och igen: vi besvarar inte rena räkneuppgifter dels för att de ofta är artificiella och ointressanta för andra än frågaren och dels för att det är tanken att det är eleven som skall lära sig något genom att försöka lösa problemet.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.