Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [17162]

Fråga:
Vi har diskuterat den fotoelektriska effekten och då den fotocell vi använder. Det jag nu undrar över är den mättnadsström som inträffar. Enligt viss information så inträffar mättnadsström direkt och denna förblir sedan konstant oavsett pålagd yttre spänning. Denna information ges då man inte har ett skyddsmotstånd i kretsen. Medan enligt annan information så sker en linjär ökning av fotoströmmen då en extern spänning läggs på tills mättnad inträffar. I denna krets använder man ett skyddsmotstånd på ca 1Mohm. Voltmetern som då mäter spänningen ligger parallellt med både fotocell och motstånd. Enligt denna modell så "hittar" inte alla elektroner fram då vi inte har en hjälpspänning som styr fotoelektronerna rätt. Nu undrar jag vilken modell som stämmer eller om det är en kombination av de båda.
/Pia A, Ängelholms gymnasieskola, Ängelholms

Svar:
Hej Pia! Jag är inte riktigt klar över vad ni är ute efter.

Är ni ute efter att studera den fotoelektriska effekten som i fråga 2931 ? Man lägger då på en motspänning och ser vid vilken spänning elektronströmmen försvinner. Detta ger i princip ett värde på fotonernas energi. Fotoströmmen är i princip konstant tills den vid en viss motspänning blir noll.

Eller studerar ni en fotocell som mäter ljus? Det finns många olika konstruktioner (se Photocell där de flesta inte alls använder fotoelektriska effekten) så utan att veta vilken typ det är kan jag inte säga något.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.