Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [17132]

Fråga:
Hej! Ljudets hastighet är alltid konstant. Men det är konstant för det medium det transporteras i. Om ljudet växlar över till ett annat medium så kommer även ljudets hastighet att förändras, men det förblir konstant i medium1 och sedan konstant i medium2. Man kan inte få ljud i vissa fall gå snabbare/långsamre. Möjligtvis om mediumet inte är homogent. men vad händer med ljudets hastighet om observatören (lyssnaren) ökar sin hastighet till ljudets hastighets? kommer ljudets hastighet vara den samma oavsett hur observatörens hastighet förhåller sig till ljudets hastighet?

om jag jämför med ljus:

Einsteins ”exakta” mått på ljusets dopplereffekten gav en slutsats att ljus inte uppträdde på exakt samma sätt som ljudet. eftersom ljudvågorna rör sig genom ett medium-luft- så blir dopplerförskjutningens storlek beroende av om det är ljudkällan som närmar sig lyssnaren eller lyssnaren som närmar sig ljudkällan. Dopplers föreställde säg felaktigt att ljusvågorna rör sig genom ”eter” i rymden, och därför trodde de att även ljusets dopplerförskjutning måste bingas av om det ljuskällen- ex: stjärna- som närmade sig åskådaren eller åskådaren som närmade sig stjärnan. i Einsteins universum kan det inte spela någon roll- det enda som betyder något är stjärnans och åskådarens hastighet i förhållande till varandra.

Man hade länge på olika sätt gjort mätningar av ljusets hastighet. Alla mätningar tydde på att ljuset alltid gick lika fort oberoende av hur åskådaren rörde sig. Men det var inte så lätt att acceptera tanken på att ljuset skulle passera med samma hastighet oberoende av om man var på väg i samma riktning som ljuset eller åt andra hållet. På landsvägen är det ju stor skillnad på att möta och att bli omkörd... efter att jag skrev detta betyder det inte att ljudets hastighet inte bara beror på vilket medium den rör sig i utan också på lyssnarens hastighet? hur ska man i så fall förklara deta på ett korrekt sätt?
/Ali z, malmö borgarskolan, malmö

Svar:
Ali! Mycket av det du säger är korrekt och jag är inte säker på vad du frågar. Här är bara några kommentarer.

Ljud och ljus är två vitt skilda fenomen, så jag tycker egentligen inte att man bör bunta ihop dem under etiketten vågrörelser. I fråga 17044 diskuteras skillnaderna. En viktig skillnad är att ljud kräver ett medium medan ljus inte gör det. Detta medför att dopplereffekten blir olika: för ljud blir effekten olika om källan eller mottagaren rör sig relativt mediet (se fråga 14937 ), för ljus är det fullständig symmetri.

Vad gäller ljudhastigheten så är den, som du säger, konstant för ett givet material, men varierar mycket med materialet, se fråga 4311 .
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.