Visa fråga/svar

 

Blandat [17104]

Fråga:
Hej! Jag har hört att det tar mycket längre tid att vispa grädde när det: 1. åskar 2. är lågtryck 3. är kallt. Vet ni om detta stämmer och varför gräddvispningen påverkas av dessa faktorer? Tack på förhand
/Adrian B, SSHL, Bålsta

Svar:
Adrian! "Jag har hört.." är ett mycket dåligt argument för diskussion av fysikaliska effekter. Fysik skall baseras på experiment och observationer, se t.ex. fråga 14237 .

Det hade varit en mycket mer intressant diskussion om du haft lite data som stöder ditt påstående. För det första är 1 och 2 kopplade - regn och lågtryck hör ihop. Eftersom gräddvispningen består i att tvinga ner luftbubblor i grädden så kan man tänka sig att det går sämre vid lågt lufttryck. Ibland kan man fundera över extremsituationer för att få grepp om en fysikalisk effekt. I detta fallet: vad händer om du vispar grädde i vakuum? Antagligen inget annat är att vattnet med tiden lämnar grädden så du får en klibbig rest . I varje fall får du knappast vispgrädde!

Vad gäller temperaturen är det inte klart vad som avses: man måste definiera förutsättningarna på ett otvetydligt sätt. Temperaturen hos grädden? Inne? Ute? Eftersom punkt 1 och 2 avser vädret så gissar jag att utetemperaturen avses. Inne-temperaturen och gräddtemperaturen bör vara oberoende av detta. En skillnad kan vara att kall luft innehåller mindre vattenånga. Luftfuktigheten är därför även inomhus lägre på vintern än på sommaren.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7596 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-18 11:05:02.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.