Visa fråga/svar

 

Energi [17061]

Fråga:
Hej! Min fråga gäller begreppen massa och energi. Det är vanligt att massa i samband med den speciella relativitetsteorin beskrivs som "en form av energi", ungefär som rörelseenergi eller värmeenergi. Exempel på detta finns i läroboken Eureka fysik B (första upplagan 2005, s 296) och på svenska Wikipedias sida om speciell relativitet (länk 1, här står en del annat konstigt också).

Men är det inte så att energi och massa i själva verket är samma sak? Dvs, värmer jag t.ex. upp en bit materia ökar den väl princip i vikt enligt E=mc^2, vilket inte stämmer med idén om värme och massa som olika former av energi.

Om jag har rätt, skulle man ju vilja kunna skriva saker som 1 kg = 9e16 J, med det fungerar inte riktigt med en dimensionslös konstant eftersom kilogram och joule har olika dimensioner. Skulle man kunna göra något åt det, t.ex. börja mäta massa Joule? Finns det något mindre opraktiskt sätt?
/Mattias B, Hersby gymnasium, Lidingö

Svar:
Mattias! Jag tycker inte uttrycket att 'massan är en form av energi' är bra. Jag föredrar att säga att 'massa och energi är ekvivalenta' genom uttrycket E=mc2. Anledningen är att massa är något som definieras av gravitation medan energi är något som har potential att utföra arbete. Vilomassa har inte detta direkt - för att utnyttja hela potentialen i vilomassan behöver vi antimateria (som i Dan Browns bok Änglar och demoner).

Din invändning mot slutet visar att man får problem om man säger att energi och massa är samma sak. Men med ekvivalensen E=mc2 får vi

[J] = [kg*m2/s2] = [Nm] = [J]

Även om vi lätt kan räkna om kg till joule enligt ovan är detta som du säger inte praktiskt. I allmänhet är det ju bara en mycket liten del av massan vi kan omsätta i energi!
/Peter E

1 http://sv.wikipedia.org/wiki/Speciella_relativitetsteorin#Massa.2C_r.C3.B6relsem.C3.A4ngd_och_energi

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.