Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [1693]

Fråga:
Hur fungerar 3D-bilder som är uppbyggda av punkter?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Jag har en liten fråga angående 3D-bilder (som de som fanns i Aftonbladet/Expressen). Hur fungerar dem, vilken är vetenskapen som ligger bakom detta spännande synfenomen?
/Simon O, Duveholmsskolan, Katrineholm

Svar:
Vi har inte sett de bilder du sett, antagligen är det ett geometriskt mönster, som man ska betrakta på ett visst sätt. Plötsligt växer en tredje dimension fram. Det är inte lätt att förklara, det är mycket arbete nedlagt på de bilderna.

Du kan själv göra en del enkla försök, som illustrerar det grundläggande fenomenet, se nedanstående figur. Ta ett vitt papper och rita 2 punkter på 4 cm avstånd. Gör dom 2 mm stora. 11 mm till vänster om den  vänstra punkten ritar du en liten punkt, och 10 mm till vänster om den högra punkten ritar du en liten punkt. Lägg märke till skillnaden i avstånden, den är viktig. Nu ska man "slötitta" på punkterna, och försöka att få dom att gå ihop. I själva verket ser man då 3 st 2 mm punkter, men det är bara mittbilden som är intressant. Ligger den lilla punkten framför eller bakom? Förklaring? Testa det på dina kompisar!

Håll för ett öga och håll huvudet stilla. Titta sen med båda ögonen. Skillnad?

Den bild vi upplever är inte den som faller på näthinnan. Hjärnan har gjort åtskilligt med bildinformationen. Det här är fantastiskt spännande!

Det enkla exemplet nedan, överst är ganska lätt att förstå: vänstra ögat ser avståndet mellan den mindre och den större punkten lite större än vad det högra gör. Hjärnan tolkar detta som att den mindre punkten ligger närmare än den större. Wikipedia-artikeln Autostereogram innehåller en samling mer komplicerade 3D-bilder som bygger på samma princip, se ett exempel underst nedan.



/KS/lpe

Nyckelord: 3d-bilder [6];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.