Visa fråga/svar

 

Blandat [16920]

Fråga:
Jag undrar hur man kan få Internet uppkoppling via icke-stationära satelliter, jag vet att om man vill få Internet uppkoppling via geostationära satelliter så behövs det bara rikta en parabol i satellitens riktnig, mycket likt satellit-TV.

Men om nu satelliten inte är geostationär utan rör sig som en till exempel polär satellit, hur gör man då? Måste man vinkla parabolen hela tiden för att matcha satellitens position?
/Björn L, Thorildsplansgymnasium, Stockholm

Svar:
Ja, internet- och telefonkommunikation finns både med geostationära och LEO (Low Earth Orbit) satelliter, se en bra Wikipedia-artikel: Satellite_Internet_access .

För geostationära satelliter har man en fix parabol som riktas mot satelliten som ju står stilla på himlen. För LEO kan man inte följa satelliten utan mycket avancerad utrustning, så man kommunicerar på samma sätt som med en vanlig radio - med en antenn med mycket liten riktverkan. Detta fungerar bra med LEO satelliter eftersom dessa är relativt nära.

Systemen med LEO fungerar så att man har tillräckligt många satelliter (ofta i polära banor) så att man från varje plats på jorden kan se minst en satellit. Sedan kommunicerar även satelliterna inbördes och med basstationer.

Speciellt för geostationära satelliter har man problemet att signalerna fördröjs 2*40000/300000=0.27 sekunder när signalen går från jorden till satelliten och tillbaka, se Latency_(engineering)#Satellite_transmission .
/Peter E

Nyckelord: geostationär satellit [8];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.