Visa fråga/svar

 

Värme [1690]

Fråga:
Då man går ut en varm, molnig sommardag, säg att temperaturen är runt 30 grader, upplever man omgivningen som varm trots att temperaturen är lägre än kroppens. Jag antager att detta beror på att den solstrålning som passerar genom molnen från solen värmer huden. Min fråga är om detta är en riktigt antagelse, samt om samma effekt upplevs i ett 30 grader varmt rum utan belysning.
/Johan G, Magnus Stenbocksskolan, Helsingborg

Svar:
En människa producerar hela tiden energi, som till sist blir värme. Man brukar nämna 70 W för en männska i vila. Den värmen lämnar kroppen genom avdunstning av vatten i lungorna och genom huden (svett). Om det är 30 grader och luften är torr, känns det inte obehagligt, svetten avdunstar och kyler kroppen. Är luften fuktig, känns det obehagligt, svetten bara rinner utan att avdunsta. Detta var en allmän kommentar om att fuktigheten spelar stor roll för upplevelsen av värme. Sedan får man komma ihåg, att hudens temperatur inte är 37oC, utan några grader lägre.

Nu till din fråga. Det är riktigt att strålningen från himlen kan bidra till värmeupplevelsen, även om inte solen är framme. Hur stor den effekten är, beror på molnens tjocklek. 
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.