Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [16895]

Fråga:
Hej. Jag skulle vilja ha hjälp med ett matematiskt/fysik problem, som har uppstått i mitt projekt arbete. Jag frågade min lärare men han kunde inte hjälpa mig, så nu vänder jag mig till er på fysikum. Mitt problem lyder så här: Jag har varit och mätt min bollflykt vid golfslag och fått reda på utgångsvinkeln, sidospinn, hastighet m.m. Det jag skulle vilja ha hjälp med är, hur räknar jag ut hur mycket min boll avlänkas ifrån målet (hålet) om man räknar med sidoskruven. Försumma luftmotstånd och sidovind?

Vore jättetacksam för svar och hjälp Med vänlig hälsning André
/André J, Olympiaskolan, Rydebäck

Svar:
Golfbollens flykt är alldeles för komplicerad för fysiken - även om man tar bort osäkerheten hos golfspelaren. I fråga 14113 nedan finns några länkar, framför allt Golf Ball Flight Dynamics . Artikeln ger en relativt komplicerad paramerisering av bollens flykt.

Jag antar du mätt upp parametrarna du nämner med en dator med kamera. Jag skulle tro att det även finns ett program som beräknar hur bollen flyger, men det kan tänkas det bara är en odokumenterad svart låda som man inte lär sig mycket av. Artikeln ovan är då mycket bättre och den innehåller t.o.m. Matematica-kod för beräkningarna.
/Peter E

Se även fråga 14113

Nyckelord: golfboll [14];

1 http://www.nbclearn.com/science-of-golf

*

 

 

Frågelådan innehåller 7500 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2020-07-01 16:30:17.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.