Visa fråga/svar

 

Blandat [16842]

Fråga:
Vet inte om det är rätt forum att fråga i men jag gör en chansing, jag och en annan elev ska göra en analys i en atomabsortionsspektrofotometer. Vi har ett jordprov som bas och vill mäta järnhalten. Hur ska vi kunna få ut järnhalten i löst form så att vi kan använda provet i maskinen.
/Sebastian M, katedralskolan, Lund

Svar:
Sebastian! Detta är egentligen en kemifråga, så jag kan inte bidra med så mycket. Atomabsorptionsspektroskopi är en standardmetod för att analysera en gas både i stjärnatmosfärer och i laboratoriet, se Atomic_absorption_spectroscopy .

Som synes av artikeln ovan är det en ganska stor och dyr apparat som behövs. Jag antar ni lånar den på t.ex. Kemicentrum. Jag är säker på att de som sköter apparaten även vet hur man extraherar järnet från provet. Jag misstänker att man måste kalibrera systemet genom att parallellt köra ett liknande prov med känd järnhalt.

Det finns andra metoder att bestämma halten av grundämnen, t.ex. PIXE (PIXE ). Med PIXE kan man ofta köra provet direkt utan att förstöra det, men även med denna metod måste man kalibrera med en känd mängd av ämnet.

Sorry Sebastian, mer än det kan jag inte åstadkomma som fysiker !
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7596 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-18 11:05:02.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.