Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [16820]

Fråga:
Hej! Jag såg i mitten av december en regnbåge över isen på en frusen sjö. Solen hade jag i ögonen och tyckte det var mycket märkligt eftersom jag har läst att man bara kan se en regnbåge om man har solen i ryggen. Regnbågen såg också märklig ut, den gick upp rakt och slutade tvärt.

Vad kan fenomenet ha berott på?
/Erik G, Täby Enskilda Gymnasium, Täby

Svar:
En regnbåge är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. Regnbågen består färgmässigt av en kontinuerlig övergång från rött (ytterst) via gula, gröna och blå nyanser till violett innerst; ofta definieras antalet färger som sju, inklusive orange och indigo.

Regnbågen uppträder då det finns regndroppar i luften och solen befinner sig lågt och bakom betraktaren. Klarast lyser regnbågen då halva himlen fortfarande är täckt med mörka moln som avger regn och betraktaren befinner sig under klar himmel. (Regnbåge )

Erik! Intressant observation, men det är svårt att säga vad det beror på. Dessutom, för att vara riktigt säker på tolkningen bör man försöka mäta upp vinkeln i förhållande till solen (alla har väl ett vinkelmått i fickan ) och notera i vilken ordning färgerna kommer. Med de knapphändiga uppgifterna du ger kan jag bara spekulera.

Jag trodde först det kunde vara vad som beskrivs i Circumhorizontal_arc . Det är emellertid inte fallet eftersom det kräver att solen är minst 58o över horisonten, och det är den inte i Sverige på vintern.

Det skulle kanske kunna vara vad som kallas en nollte ordningens regnbåge, se länk 1 nedan. Det är när ljuset inte reflekteras i vattendroppen utan går ut i framåtriktningen.

Du kan observerat en s.k. vertikalpelare, se fråga 7495 nedan och Halo_(ljusfenomen)#Vertikalpelare . Denna är visserligen normalt vit och du kallar det du såg en regnbåge vilket implicerar flera färger.

Nedanstående video förklarar "normala" regnbågar som ju syns i en riktning bort från solen:

För mer om regnbågar och halofenomen se Rainbow , halofenomen .
/Peter E

Se även fråga 7495

Nyckelord: regnbåge [6];

1 http://www.atoptics.co.uk/rainbows/orders.htm
2 http://www.phy.ntnu.edu.tw/ntnujava/index.php?topic=44

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.