Visa fråga/svar

 

Blandat [16784]

Fråga:
hur många tester är det innan man får åka till rymden? hur länge måste man öva innan man åker til rymden?
/robin h, övermalax, övermalax

Svar:
Robin! Det finns inte så många astronauter i Europa eftersom vi inte har ett eget bemannat rymdprogram. Europa samarbetar emellertid via ESA (European Space Agency, European_Space_Agency ) med Ryssland och USA. Framför allt gäller detta samarbete med den Internationella rymdstationen ISS.

Vi har än så länge bara haft en svensk astronaut, Christer Fuglesang, och han har en lång utbildning först som doktor i partikelfysik och sedan en lång astronaututbildning (ungefär 14 år (!) beroende på att ESA har ett litet antal platser för rymdfärder) både vid ESA, i Ryssland och i USA. Se Christer_Fuglesang .

För att komma i fråga som astronaut skall man först ha en ordentlig grundutbildning - gärna teknisk på minst civilingegörsnivå. Man måste vara frisk och fysiskt mycket stabil. Länk 1 ger lite information om vad som krävs och vilka tester man behöver genomgå. Se även Christer Fuglesangs hemsida, länk 2.

Du är inte är så gammal och kommer därför knappast i fråga att söka förrän om c:a 15 år. Då kan förutsättningarna vara ganska annorlunda, men ett gott tips är ändå att du klarar av skolan bra och skaffar dig en universitetsutbildning.
/Peter E

1 http://www.snsb.se/sv/Astronauter/Hur-blir-man-Astronaut/
2 http://www.christerfuglesang.com/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.