Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [1677]

Fråga:
Några frågor om lysdioder (LED). Vilka dop-ämnen ger de olika färgerna (rött, grönt gult och blått) hos en lysdiod? Varför fås ett bandspektra? När man ökar strömmen genom en lysdiod och tittar på spektrat så så ökar ju intensiteten givetvis. Men dessutom ökarlångvågssidan (når längre in i det röda) medan kortvågskanten ligger relativt still. Varför?
/Sven-Ove N, Vasaskolan, Gävle

Svar:
Här är några exempel på material för lysdioder:

GaAs galliumarsenid (infrarött - rött)

GaAsP galliumarsenidfosfid (rött - gult)

GaP galliumfosfid (grönt - blågrönt)

SiC kiselkarbid (blått)

Som dopämnen för n-ledare (elektron-ledare)kan man använda arsenik eller fosfor, för p-ledare (hål-ledare) kan man använda bor. Ljuset uppstår i gränsskiktet mellan n-ledaren och p-ledaren.

Normalt bestäms färgen hos ljuset av bandgapets storlek, även om färgen kan påverkas av strömmen. Vid höga strömmar kan man få bandfyllnad, men då borde ökningen ske på kortvågskanten. Vad du ser är antagligen att den ökade intensiteten gör, att du ser längre ut i rött.

Nedanstående figur förklarar funktionen. Observera att man kör dioden i framåtriktningen. När laddningsbärarna kommer till "nedförsbacken" mellan p och n, avlämnar de sin energi i form av ljus. Ett bandgap på 2 eV ger en våglängd på 620 nm vilket är orange ljus. Se vidare LED och Lysdiod .

Pröva att titta på en röd lysdiod i mörker. Då ser man några diffusa blåaktiga ovaler. Det är inget riktigt ljus, fenomenet uppstår i huvudet. Vi har ingen förklaring.



/KS/lpe

Nyckelord: lysdiod [14];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.