Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [16484]

Fråga:
Hej! Om man pratar genom en "tratt", man kan säga en hopsnurrad pappkartong och lyssnar på ljudet som kommer från den som pratar har ljudet förstärkts väldigt mycket. Hur går det till?
/Johanna W, Fjälkinge, Fjälkinge

Svar:
Johanna! I stället för att ställa frågan i frågelådan skulle du kunna ställa frågan till naturen själv - med ett experiment eller en observation.

Hur gör man det då? För att veta vad för experiment man skall göra är det bra att från början ha vad man kallar en hypotes. Detta är en känsla eller en aning om vad som kan ligga bakom ett fenomen.

Du har alltså märkt att ljudet blir högre om man pratar genom en tratt. Tratten har ju en riktning, så det skulle kunna vara så att ljudvågorna koncentreras i en viss riktning i stället för att spridas ut i hela rummet. Det är klart att om man samlar ljudenergin i ett mindre område, så blir ljudstyrkan högre. Hur skall du testa detta?

Placera en kompis 10 m ifrån dig utomhus på en öppen plats (för att undvika reflexer från väggar etc.). Prata genom tratten samtidigt som du vrider tratten från 90o vänster om kompisen till 90o höger om kompisen. Märker kompisen någon skillnad i ljudnivån? Upprepa försöket utan tratt? Blir det mindre skillnad?

Om dina observationer är i överensstämmelse med din hypotes, så har du något man skulle kunna kalla en experimentellt bekräftad teori. Se fråga 13406 nedan för mer om vetenskaplig metod.
/Peter E

Se även fråga 13406

Nyckelord: vetenskaplig metod [18];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.