Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [16445]

Fråga:
Ifall jag pratar i en mobiltelefon med en kille i ett annat land, och det står en kille bredvid mig, hör kille i mobiltelefonen vad jag säger först? och varför är det så?
/Daniel P, Öckerö gymnasieskola, Öckerö

Svar:
Daniel! Menar du att den som står bredvid dig hör dig senare? Det finns flera olika saker som orsakar fördröjning, man får se från fall till fall vilken fördröjning som dominerar.

1 För din kompis bredvid är det bara ljudhastigheten som ger fördröjning: 1 sekunds fördröjning på 340 m.

2 Om din kompis i närheten har en mobiltelefon kanske ljudet kommer fram snabbare, men det är inte säkert. Vågorna från mobiltelefonen går med ljushastigheten, så det blir liten fördröjning mellan telefonen och basstationen. Däremot kan man få en viss fördröjning eftersom ditt analoga ljud av mobilen görs om till digitalt. Detta tar lite tid som orsakar en fördröjning. Du har motsvarande effekt om du har kabeltv: titta med två tv-apparater på samma program dels den analoga och dels den digitala utsändningen. Du kan antagligen märka att den digitala sändningen ligger lite efter i tid. Det är helt enkelt tiden för omvandling till digitalt och tillbaka till analogt som tar lite tid.

3 Om din kompis befinner sig på en annan kontinent kan du få en extra fördröjning på drygt 0.2 sekunder eftersom signalen går upp till en geostationär satellit (avstånd 40000 km) och ner igen. Denna fördröjning är till en stor del eliminerad eftersom mer och mer av telefonin går via optisk kabel så avstånden är mycket mindre.

Se vidare fråga 2422 och 13516 nedan.
/Peter E

Se även fråga 2422 och fråga 13516

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.