Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [1643]

Fråga:
Varför betecknas spänning med U och ström med I ?
/Anders k, Norregård, Växjö

Svar:
Du kan faktiskt använda vilka bokstäver som helst för ström och spänning. Varför just U och I är vanligt, är inte lätt att svara på. Kommer vi på det, återkommer vi. V och J förekommer också. 

Tillägg LPE:

Det är alltid svårt att veta vem som börjat med en viss beteckning. Ofta är det nog slumpen som avgör vad som blir standard.

I länk 1 föreslås att I för ström kommer från intensitet. Låter fullt rimligt. I växelströmslära betecknas strömmen vid en viss tidpunkt med i. För att undvika missförstånd betecknas då sqrt(-1) med j i stället för i.

Spänning betecknas ibland med V (för voltage). Detta blir emellertid märkligt eftersom även enheten volt betecknas med V, t.ex. V = 1.5 V.

Beteckningen U är bättre och vanlig på svenska, och jag kan tänka mig att den kommer av att U även används för potential. Enheten för potential har emellertid dimensionen energi (enheten joule, J) medan spänningsskillnad i volt, V är elektrisk potentiell energi per enhetsladdning e. Potentialen blir alltså U*e om spänningsskillnaden U är i volt.
/KS/lpe

1 https://www.quora.com/Why-is-I-the-symbol-for-electric-current

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.